Toate unitățile de învățământ ce funcţionează în regim creşă sau grădiniţă ar urma să fie dotate cu camere video şi audio de supraveghere, inclusiv în clase. Prevederile se regăsesc într-un proiect de completare a Legii educaţiei, propus la Camera Deputaţilor, care, deocamdată așteaptă să fie luat în dezbatere.
Inițiatorii susțin că această măsură este cea mai sigură și mai simplă pentru asigurarea securității elevilor și copiilor, dar și a cadrelor didactice.
Instalarea camerelor este, conform proiectului, obligatorie și constituie standard de calitate la acordarea acreditării. Costurile trebuie să fie suportate de bugetul Ministerului Educației și nu vor putea fi imputate în nici un fel părinților.
“Toate unitățile în care se oferă servicii de educație timpurie și funcționează în regim de creșă, unitate antepreșcolară și preșcolară din mediul privat sau de stat, denumite în continuare unități educaționale, au obligația dotării incintei și sediilor de clasă cu camere de supraveghere video și audio”, se arată în proiect.
În unităţile care au deja astfel de sisteme de supraveghere, chiar dacă legea nu prevede expres obligativitatea instalării camerelor video, aceste aparate se află, în general, pe holurile unităților de învățământ.
Pentru instalarea în interiorul claselor a fost nevoie de acordul scris al tuturor părinților. Prin noul proiect, se prevede că doar dacă jumătate plus 1 dintre părinți își exprimă dezacordul, să nu fie instalate camerele video, însă acestea vor fi obligatoriu prezente pe holuri, sălile de mese sau sălile publice, destinate spectacolelor.
Imaginile vori fi păstrate 90 de zile calendaristice, după care vor fi arhivate. Vor putea fi copiate doar de părinți, la cererea scrisă a acestora, sau de către organele în drept.
„Materialele video și audio înregistrate nu au caracter public, nu pot face obiectul comercializării, nu pot fi folosite pentru prejudicierea imaginii, integrității fizice, psihice sau emoționale a minorilor și/sau a cadrelor didactice sau a personalului auxiliar”, se mai arată în proiect.
Potrivit iniţiativei legislative, costurile pentru aceste aparate vor fi suportate de la buget.
corect, dar de ce nu au fost incluse si scolile primare? clasele 0 – 4?
se se prevada si cine are OBLIGATIA de a viziona acle filmari, cel putin prin sondaj, 1-5% din timpul filmat sau unde „se simte” ca ar fi cazul. In orice gradinita , cresa se stie unde sunt probleme, iar directorul, directorul adj, psihologul unitatii, medicul/asistentul medical , lider se sindicat, etc. sa fie cel putin „o comisie” care sa verifice acele inregistrari si sa se sesizeze singura cand apar abateri si nu doar cand presa bubuie cu inregistrari „scoase pe sub mana”